Betonvoetbal wordt afgestraft

Op deze 3e speeldag kregen de beloften van Jong Geraardsbergen Deftinge op bezoek. Na de monsterwinst op FCE Moerbeke vorige week meteen een 2e derby op rij. De vraag was echter of trainer Peter Cauchie over 11 fitte spelers zou beschikken. De avond ervoor ging de halve ploeg namelijk een feestje bouwen en de meesten waren pas in de vroege uurtjes thuis.
Door de blessure van Nard Matthijs en Kevin De Nie bij het 1e elftal, geen Niels Groeninckx op het scheidsrechtersblad. Ook Maxime Devaster was niet van de partij, die ging in extremis meevoetballen met de andere beloftenploeg. Kapitein Thierry Martens stond in doel, met voor hem Kurt Van Keymeulen, Floriaan Mons, Thomas Deslagmeulder en Lars De Raedt. Op het middenveld stonden Yusuf Ors en Job Fransen centraal, en mochten Robin Denayer en Johan Mees de flanken onveilig maken. In de spits de succesvolle doelpuntenmachines Wouter Bellemans en Tom Van Den Bossche. Deftinge trad aan met enkele oude bekenden: trainer Christof Verhaege was jarenlang hoofdtrainer van VK Onkerzele, en met Davy Roels, Rik Vanderroost, Wouter Van Den Dooren en Manu Breynaert stonden enkele oud-poulains van Peter Cauchie op het veld.
De KBVB heeft duidelijk geen abonnement op De Beiaard, want ondanks de vermelding in het verslag van vorige week, stuurden ze opnieuw geen scheidsrechter naar deze wedstrijd. Gelukkig nam Jean-Luc Fostier deze toch wel ondankbare taak op zich, chapeau daarvoor!
Al van bij de 1e minuut was duidelijk dat Deftinge vooral gekomen was om te verdedigen. Op de koop toe kunnen ze bij hun eerste actie op de helft van Jong Geraardsbergen meteen scoren: een slecht weggewerkte inworp belandt voor de voeten van een bezoeker en die plaatst de bal mooi in het hoekje: 0-1 na amper 5 minuten spelen. Ze besluiten meteen om deze voorsprong zo goed mogelijk te verdedigen, en proberen met een soort 4-5-1 opstelling vooral op de counter te mikken. Jong Geraardsbergen probeerde erdoor te geraken en was de enige ploeg die wou voetballen. Maar waar het vorige week nog 100% meezat, liep het deze week volledig fout. De ene (halve) kans na de andere werd ofwel gemist ofwel gepakt door de keeper. En om het allemaal nog een beetje erger te maken, zorgt een verre uittrap van de bezoekende doelman voor een 2e doelpunt: 2 verdedigers en de keeper van JG zijn even het noorden kwijt, en de snelle spits van Deftinge kan in de verwarring profiteren om er 0-2 van te maken. De verstomming is af te lezen bij de thuisploeg, en trainer Cauchie grijpt meteen in met enkele wissels en positieverschuivingen. Spijtig genoeg ziet scheidsrechter van dienst Jean-Luc een zuivere penaltyfout op Tom Van Den Bossche door de vingers, en staat het bij de rust nog steeds 0-2.
Tijdens de rust volgt een donderpreek maar het is duidelijk dat niemand de moed al opgegeven heeft. De 2e helft is een ware belegering op het doel van Deftinge die te vergelijken valt met de slag van Hastings door de Normandiers in 1066. Deftinge wijzigt zijn 4-5-1 opstelling in een ongeziene 5-5-0 opstelling, en probeert op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk tijd te rekken. Naarmate het einde van de match nadert, begint de frustratie bij de thuisploeg te groeien. Met Thomas De Brauwer, Guy Smet, Koen Guldemont en Mathieu Vincent worden enkele verse soldaten naar het front gestuurd. Yusuf Ors en Wouter Bellemans proberen het met enkele afstandsschoten, maar telkens gaat de bel nipt naast of over het doel. Tot in de 88e minuut een zoveelste inworp voor JG wordt opgeëist door Job Fransen: ondanks een slepende rugblessure gooit hij de bal richting doel zoals alleen hij dat kan: strak en tot aan de eerste paal. Daar kan Kurt Van Keymeulen net niet bij de bal en botst de de bal door over keeper en verdedigers tot aan de 2e paal waar de onvermijdelijke Guy Smet maar heeft binnen te knikken. 1-2 met nog iets meer dan 1 minuut te spelen. Zou er zich dan toch nog een mirakel voordoen deze namiddag? JG smijt een zoveelste keer alles in de aanval, en dit resulteert in een nieuwe inworp niet ver van de cornervlag. Opnieuw Job Fransen à la Onyewu, en opnieuw botst de bal aan de eerste paal door. Daar grijpt de bezoekende doelman totaal naast de bal, en in de scrimmage kan Tom Van Den Bossche de OVERVERDIENDE gelijkmaker tegen de netten trappen. Gerechtigheid is geschied, vooral omdat JG over de hele wedstrijd de beste ploeg was, met een balbezit-percentage dat toch wel tegen de 70% moet gelegen hebben.
In een andere wedstrijd van de reeks wint Nederhasselt onverwacht van Wit-Zwart, waar JG volgende week op bezoek moet. Beide ploegen zullen moeten winnen om de aansluiting met de top niet te verliezen.
De beloften B verloren trouwens met 3-1 op Ressegem, en de 1e ploeg ging zaterdagavond de boot in tegen Zegelsem met een zware 0-3. Blijven werken op training, het seizoen is nog lang.
Wedstrijden volgend weekend:
zaterdag 24 september: Wit-Zwart vs beloften A om 15h & beloften B vs Massemen om 15h
zondag 25 september: Opbrakel vs 1e ploeg
Supporters op post!

beloften Jong Geraardsbergen