Club-API | Aanspreekpersoon Persoonlijke Integriteit

Hallo, mijn naam is Anneleen. Ik ben de Aanspreekpersoon Integriteit (Club-API) van VK Jong Geraardsbergen. Als sporter, ouder, trainer, bestuurder of andere vrijwilliger van onze sportclub kan je bij mij als Club-API terecht met een vraag, vermoeden of klacht over fysiek, psychisch of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Heb je te maken met pesten, (seksueel) ongewenst gedrag, geweld, discriminatie, chantage,…? Merk je tijdens je sportactiviteiten dat er handelingen gebeuren die niet aanvaardbaar zijn?

Je kan me een mailtje sturen op api@jonggeraardsbergen.be of bellen/sms’n/appen op 0474 61 71 06. Op maandag of woensdag ben ik meestal aanwezig op de club en kan je mij persoonlijk aanspreken.

Als Club-API luister ik naar je vraag of verhaal, behandel jouw melding in alle discretie en verleen ik je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing.

Anneleen De Smet

Club-API

API, wat is dat?

Een onafhankelijk aanspreekpunt integriteit (API) is een laagdrempelig aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon voor sporters, ouders, trainers of andere betrokkenen met een vraag, vermoeden of klacht rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Deze persoon draagt er mee zorg voor dat het beleid voldoende aandacht geeft aan preventie van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.

We vinden het belangrijk dat jullie hier graag zijn en willen dat jullie zich goed voelen. Onze club moet een plaats zijn waar iedereen veilig kan sporten, vriendschapsbanden kan smeden en plezier kan maken. En daar zorgen wij, de club en de ouders, samen voor. We willen dat zowel volwassenen als jongeren respect opbrengen voor elkaar en de grenzen van anderen aanvaarden. Daarom is er geen plaats voor pestgedrag, racisme, geweld of ongepast seksueel gedrag. Misschien merk je wel dat iemand over de grens gaat of voel je dat iemand zich niet correct gedraagt…Ook als het niet bij jezelf gebeurt, maar bij anderen, aarzel niet om dit te melden.

Onze Aanspreekpersoon Persoonlijke Integriteit (kortweg ‘APl’) biedt een luisterend oor voor iedereen die vragen of klachten heeft. Deze persoon luistert naar jouw verhaal, gaat ermee aan de slag, zal jou verder helpen en uitleg kunnen geven over wat er kan of moet gebeuren.

We verwachten dat ouders, net als de trainers en de bestuursleden van de club een voorbeeldrol opnemen en de kinderen op een positieve wijze ondersteunen en negatief gedrag achterwege laten.We rekenen er op dat jullie samen met ons meewerken aan een toffe sportclub!